توجه : این فایل به صورت فایل ورد (Word) ارائه میگردد و قابل تغییر می باشد
بخشی از متن پیشینه و مبانی نظری تحقیق انگیزش :
لینک دانلود و خرید پایین توضیحاتدسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..docx) ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 31 صفحه
قسمتی از متن word (..docx) :
انگیزش
مفهوم انگیزش، همواره مورد توجه جوامع بشری به ویژه پژوهشگران و متخصصان آموزش و پرورش بوده است. خصوصاً در دهههای اخیر، بسیاری از نظریه پردازان و محققین روانشناسی تربیتی، اعتبار و جایگاه ویژهای برای الگوهای انگیزشی و روانشناختی رفتار تحصیلی قائل شدهاند. انگیزه تحصیلی، انگیزه روانشناختی فراگیری است كه با اثرگذاری بر انواع مختلف فعالیتهای تحصیلی به تمایل فرد برای رسیدن به هدفهای تحصیلی اشاره دارد. این سازه با حصول آگاهی از چگونگی تأثیر فرایندهای شناختی- انگیزشی شخص روی فعالیتهایی كه برای پیشرفت تحصیلی وی اهمیت دارند، برآورد میشود. انگیزشتحصیلی با هدفهای ویژه، نگرشها و باورهای خاص، روشهای نائل شدن به آنها و تش و كوشش فرد در ارتباط است. تحقیقات انگیزش تحصیلی در دوران معاصر، بر متمایز بودن جهتگیری انگیزشی دانشآموزان در موقعیتهای مختلف تأكید دارند (شهنیییق، بنابی مباركی و شكركن، 1384).
چرا برخی از دانشآموزان مشتاقانه به تكالیف آموزشگاهی روی میآورند و در انجام تكالیف آموزشگاهی از خود تش و جدیت بیشائبهای نشان میدهند و حال آنكه بعضی دیگر از تكالیف آموزشگاهی اجتناب میكنند و یا از روی بیعقگی به انجام آنها، مبادرت میورزند؟ چرا بعضی از دانشآموزان از یادگیری در مدرسه و خارج از مدرسه لذت میبرند و از پیشرفتشان خشنود میشوند در حالی كه بعضی دیگر نسبت به یادگیری آموزشگاهی چنین احساسی را ندارند؟ اینها سؤات مربوط به انگیزش هستند و برای یادگیری دانشآموزان تلویحات مهمی را دربردارند. بررسیها نشان میدهند كه انگیزش یكی از عوامل اصلی رفتار است و در تمام رفتارها از جمله یادگیری، عملكرد ادراك، دقت، یادآوری، فراموشی، تفكر، خقیت، و هیجان اثر دارد (خدیوی و وكیلی مفاخری، 1390).
به طوركلی انگیزش را به موتور و فرمان اتومبیل تشبیه كردهاند و در این مقایسه نیرو وجهت، مفاهیم عمده انگیزشی هستند. انگیزه محرك اساسی برای تمام اعمال ما است. انگیزه اشاره به پویایی رفتار ما دارد كه شامل نیا
زهای ما، تمایت و جاهطلبیهای ما در زندگی میباشد. انگیزه پیشرفت اساس ما در رسیدن به موفقیت و رسیدن به تمام آرزوهای ما در زندگی است. انگیزه پیشرفت میتواند برنحوهای كه یك فرد وظیفهای را انجام میدهد و یا تمایل به نشان دادن شایستگی را دارد، تأثیرگذار باشد (هاراكییویچ، بارون، كارتر، لتو و الیوت Harackiewicz, J.M., and Barron, K.E., and Carter, S.M., and Lehto, A.T., and Elliot, A.J.
، 1997).
روانشناسان درباره اهمیت انگیزش در یادگیری به نتایجی دست یافتهاند كه برای نمونه به یادآوری برخی از آنها میپردازیم:
انگیزش شرط و عامل عمده یادگیری است.
مسئله انگیزش نقطه مركزی روانشناسی تربیتی و روش كسداری است (شعاری نژاد، 1368).
در نظریه های آموزشی انگیزه یك مفهوم اساسی به شمار می رود كه به تعبیرهای مختلفی از جمله، انگیزش دانش آموز، انگیزش یادگیری، انگیزش تحصیلی به كار رفته است. هر چند متخصصان همواره در متمایز نمودن این اصطلاحات فعالیت هایی انجام داده اند. از جمله این كه انگیزش یادگیری را به معنای معنا دار بودن، ارزشمندبودن كارهای آموزشی برای یادگیرنده تعریف نموده اند. ایمز (1990) انگیزش یادگیری را با درگیری طولانی مدت و كیفی با یادگیری و تعهد نسبت به فرایند یادگیری مشخص نموده است. بروفی (1987) انگیزش یادگیری را شایستگی تعریف می كند. به اعتقاد وی درك شایستگی از طریق تجارب عمومی آموخته می شود اما بیشتر توسط مدل سازی، تباین انتظارات و آموزش مستقیم یا اجتماعی شدن از سوی افراد مهم بر انگیخته می شود (صمدی، 1388).
پیشرفت تحصیلی
لوین Lovin
(1967)، پیشرفت تحصیلی را تجلی جایگاه تحصیلی یك دانش آموز می داند. این جایگاه ممكن است به نمره ای برای یك درس یا معدل مجموعه ای از دروس در یك گروه یا معدل در تمامی دروس اطلاق میگردد. بالسون Ballson
(1994)، پیشرفت تحصیلی را اصطلاحی می داند كه به جلوه ای از جایگاه تحصیلی دانش آموزان اشاره دارد و این جایگاه می تواند نمرات دوره های مختلف یا میانگین نمرات در دوره خاص یا نمره ای برای یك دوره باشد. پورشافعی (1370)، پیشرفت تحصیلی را انجام تكالیف و موفقیت دانش آموزان در گذراندن دروس یك پایه تحصیلی مشخص و یا موفقیت دانش آموزان در امر یادگیری مطالب درسی می داند. در تحقیقات مختلف عملکرد تحصیلی با موفقیت تحصیلی بصورت مترادف بكار برده شده است كه البته متفاوت از یكدیگرند. موفقیت تحصیلی فرآیندی از توانایی های گوناگون افراد شامل توانایی های جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی آنان از یك سو و عوامل برانگیزنده مانند علاقه، پشتكار و پاداش از سوی دیگر می باشد (ذكایی، 1378).
مطالعه در زمینه پیشرفت یا افت تحصیلی با یادگیری ارتباط مستقیم دارد. بهطوریکه هرگهان- بی B.- Herge han
یادگیری را تغییر رفتار ناشی از کسب تجربه تعریف کرده است. وی اعتقاد دارد که یادگیری از دو طریق به دست خواهد آمد. طریقه نخست شرطی سازی کلاسیک است که اورگانیسم هیچگونه کنترلی بر روی تقویت کننده ندارد و از طریق آن می آموزیم که چه چیزهایی برای ما سودمند و کدام مضر است و طریقه دوّم: شرطی سازی وسیله است که تقویت کننده به رفتار اورگانیسم ارتباط دارد. رفتار وسیله ای جهت دریافت خواسته ها است (شریفیان، 1374).
عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی